AMSTERDAM - Op de Dam, in hartje Amsterdam, verzamelden vanochtend vroeg duizenden fietsers voor de 15e editie van de Saxo Dam tot Dam FietsClassic. Terwijl de stad Amsterdam rustig ontwaakte zoefden de ruim 3.300 fietsers door de IJtunnel voor een tocht van 40, 60, 85, 105 of 150 km. Onderweg ontdekten de deelnemers de Dammen van Noord-Holland en fietsten ze onder andere langs Schoorldam, Monnickendam en Durgerdam. Terug door het historische centrum van Amsterdam bleef het nog lang gezellig op de Dam, omgetoverd tot een waar fietsfeest met livemuziek.


Onder het toeziend oog van beroemde bouwwerken als het Koninklijk Paleis, de Nieuwe Kerk en het Nationaal Monument schoten de fietsers in de ochtend uit de startblokken vanaf de Dam. Na het klinken van de startgong om 08.00 uur zetten de deelnemers koers richting de IJtunnel. Alle fietsers doken onder het IJ door en gebruikten de IJtunnel als springplank om het achterland ten noorden van Amsterdam in te duiken. Iets wat slechts één keer per jaar mogelijk is.

Afhankelijk van de gekozen afstand trapten deelnemers langs pittoreske plaatsjes als Monnickendam, Edam, Volendam en Schoorldam. De langste afstand van 150 km tikte maar liefst 14 ‘dammen’ aan. Naast wielrenners, fietsclubs en vriendengroepjes begonnen ook de andere deelnemers aan hun ‘dammen’ route. De Saxo Dam tot Dam FietsClassic is namelijk voor iedereen: van poldergekken tot Randstedelingen, van stadsfiets tot ligfiets en van jong tot oud.

Onderweg genoten deelnemers van uitgebreide verzorging bij de gezellige verzorgingsposten, vaak op unieke locaties. Zo hadden de 40, 60 en 85 km deelnemers een pauzeplek bij natuurparel Het Twiske en konden de 85, 105 en 150 km deelnemers even tot rust komen bij de Bierderij Waterland in Monnickendam.

Alle fietsers finishten weer op de Dam, omgetoverd tot een waar fietswalhalla. Hier konden de deelnemers gezellig napraten, proosten op hun prestatie en een kijkje nemen bij de stand van titelsponsor Saxo, waar bij het rad leuke prijzen te winnen waren.

Buiten adem voor gezonde lucht: in actie voor Longfonds

Bij de inschrijving konden deelnemers een vrijwillige donatie doen aan het officiële goede doel: Longfonds. Daarnaast konden de fietsers ook een eigen actiepagina aanmaken om geld op te halen. Niemand minder dan voormalig wielerprof Laurens ten Dam zette zich vandaag in voor dit prachtige goede doel en fietste een deel van de route met de deelnemers mee. Om te ervaren hoe zwaar een dergelijke inspanning is voor mensen met een longziekte, deed hij dat met een mondkapje op. Op de Dam werd een cheque van € 6.000,- uitgereikt aan Longfonds.

Editie 2024

Volgend jaar zal de 16e editie van de Saxo Dam tot Dam FietsClassic op zondag 22 september plaatsvinden. De inschrijving opent medio april. Kijk voor meer informatie op https://www.saxodamtotdamfietsclassic.nl/