ROTTERDAM - Ajax heeft zondag de KNVB-beker weten te winnen door Vitesse in de slotfase te verslaan. In de Rotterdamse Kuip stonden beide ploegen na de eerste helft nog op 1-1. Die stand bleef ook na rust lang staan, maar in de slotfase was er eerst terecht rood voor Rasmussen van Vitesse, en kort daarna wist invaller Neres de 2-1 tegen de touwen te schieten.

Ajax had de hele wedstrijd de overhand, zonder echt te overtuigen. De bekerfinale 2021 was dan ook weinig flitsend. Ajax begon sterk met kansen voor Gravenberch en Klaassen en bij de derde mogelijkheid was het wel raak, nu door Gravenberch vol overtuiging tegen de touwen geschoten. Uit een snelle uitbraak, na een foutje van Martinez, kon Broja over rechts ontsnappen. Hij gaf de bal panklaar voor op Openda die aan Rensch ontsnapte: 1-1.

Ook na de rust was Ajax in de openingsfase weer de betere en de goed spelende Antony was dichtbij, maar mikte net naast. De Amsterdammers deelden nog wat speldenprikjes uit die keeper Pasveer niet konden verrassen en vervolgens daalde het niveau en werd het spel aan beide kanten steeds slordiger. Men leek op de verlenging af te gaan tot Rasmussen vlak voor tijd de fout in ging met een keiharde tackle op Antony. Scheidsrechter Kuipers kon niet anders dan rood trekken, en de invaller voor Antony, David Neres, liet zich meteen gelden door in de eerste minuut van de blessuretijd voor Pasveer op te duiken en de 2-1 binnen te schieten.

Ajax - Vitesse 2-1 (1-1)
23. Gravenberch 1-0
30. Openda 1-1