BROEK IN WATERLAND - Op vrijdag 5 februari konden bewoners van het voormalig ouden van dagen hofje aan het Burgemeester P. Ph. Paulplantsoen in Broek in Waterland, een kijkje nemen in de modelwoning op nummer 3. De woning is door eigenaar Stadsherstel Amsterdam opgeknapt op het gebied van behagelijkheid en duurzaamheid. Nummer 3 is een van de 12 huisjes die behoren tot het hofje. Stadsherstel werd in 2020 eigenaar van dit eerste bezit in Broek. Inmiddels heeft de restaurerende organisatie meer dan 750 monumenten in en rondom Amsterdam gered en of opgeknapt.


Het hofje is in 1954 ontworpen door de gemeentearchitect Simons, naar voorbeeld van 17e-eeuwse liefdadigheidshofjes. Het is een bijzonderheid in Broek in Waterland. Mede omdat het het enige wederopbouwproject in de gemeente is. Maar toch dreigde sloop. Dat kon in 2015 gedeeltelijk voorkomen worden door het hofje tot monument te verklaren. Maar dat maakte het voor de toenmalig eigenaar nog niet haalbaar, waarna Stadsherstel Amsterdam in 2020 bij het project werden betrokken. Mede dankzij een bijdrage van de Vrienden van Stadsherstel Amsterdam lukte het er een haalbaar project van te maken. En zo werd Stadsherstel eigenaar. Het had dus weinig gescheeld of Broek in Waterland had een heel ander entree gehad naar haar centrum toe.

Opknappen van het hofje
Het herstellen van steden en zorgen voor meer woningen gaat vaak gepaard met het slopen van monumentale panden. De tegenbeweging hierop is de oprichting van Stadsherstel Amsterdam en Stadsherstellen in andere steden. Stadsherstel Amsterdam heeft veel monumenten van voor 1850 gered. En nu dus ook wederopbouwmonumenten. Dit is niet het eerste monument uit die periode: ook de Pinksterkerk in Heemstede heeft Stadsherstel gerestaureerd.

Nadat Stadsherstel eigenaar werd, is meteen gestart met het wegwerken van achterstallig onderhoud. Zo is de buitenkant geschilderd. Ook is direct gekeken hoe de woningen energiezuiniger gemaakt konden worden. Toen de huurder van woning 3 het huis verliet heeft Stadsherstel daar een modelwoning van gemaakt. Zo kunnen de andere bewoners bekijken wat zij graag aan hun woning veranderd zien. En dat is afgelopen vrijdag dus gebeurd.

Met de verbouwing is de leefbaarheid en duurzaamheid van de woning aanzienlijk vooruitgaan. Ook diende deze renovatie als voorbeeldwoning voor Stadsherstel zelf, om ervan te leren hoe de volgende huisjes sneller en in één keer goed kunnen worden aangepakt.

Op zolder is nu een fijne slaapkamer
De duurzaamheid van de panden staat hoog in het vaandel bij de verbouwing, dat uitgevoerd wordt door aannemersbedrijf Stahlie. Vóór renovatie had het monument een voorlopig energielabel E. Door middel van de duurzame aanpassingen is dit verhoogd. De verbetering op het gebied van duurzaamheid is gerealiseerd door het pand onder andere beter te isoleren. Ook is er gekozen voor een warmte terugwininstallatie en voor achterzet-ramen.

Naast duurzaamheid is er ook veel aandacht voor leefbaarheid en behagelijkheid. Het laddertje naar de zeer gehorige en koude zolder, die de meeste bewoners gebruikten als slaapkamerruimte, is vervangen door een vaste trap en de zolder is geïsoleerd. Ook de badkamer en het toilet zijn vernieuwd. De voormalig gecombineerde badkamer en wc dateerde uit 1994, deze zijn nu gescheiden. Het toilet bevindt zich op de begane grond en de badkamer is naar de zolderverdieping verplaatst.

De bewoners van het hof mogen zelf uitkiezen of ze wel of niet voor verbetering van hun woning gaan. Er zijn nog twee open dagen voor de bewoners.

Lees meer op www.stadsherstel.nl over de geschiedenis van deze woningen en schrijf u in voor #OmDeDagEenMonument zodat u om de dag een bijzonder monumentenverhaal in uw brievenbus krijgt.

Locatie:Burgemeester P. Ph. Paulplantsoen 1 – 12
1151 BR Broek in Waterland
Meer over P. Ph. Paulplantsoen 3
https://stadsherstel.nl/monumenten/burgemeester-p-ph-paulplantsoen-3/