LANDSMEER - Twee grote romantische componisten met een Slavische ziel, maar met een zeer verschillend perspectief. Het leven en werk van Tsjakovski en Dvorak komen aan de orde tijdens de lezing die musicoloog Kees Arntzen op donderdagavond 30 januari om 20.00 uur zal geven in Bibliotheek Landsmeer als voorbereiding op het concert van 2 februari door het Amarone Ensemble.

"Het is bijna pijnlijk hoe tevreden ik ben met mijzelf" riep Tsjaikovski uit toen hij zijn Strijksextet 'Souvenir de Florence' eindelijk voltooid had. Het exuberante werk voltooide de Rus in Peterburg, maar de schetsen voor de eerste twee delen ontstonden in Florence, waar hij in de zomer van 1890 de villa mocht gebruiken van mevrouw von Meck, zijn weldoenster.

De Tsjech Antonin Dvorak moest het zonder weldoener stellen, maar wel genoot hij de morele steun van de grote Johannes Brahms. Van eenvoudig en berooid werkte Dvorak zich op tot een internationale coryfee, maar zijn afkomst vergat hij nooit: volksmuziek en de nationale Tsjechische zaak spelen een grote rol in zijn werk.

Kees Arntzen is gitarist, componist en musicoloog en schrijft en praat graag over zijn passie, de klassieke muziek. Hij was onder meer vijftien jaar recensent voor dagblad TROUW en reisleider bij de muziekreizen van MUSICO.

Kaartjes voor de lezing van Kees Arntzen in de Bibliotheek Landsmeer zijn te verkrijgen in de Bibliotheek en via www.bibliotheekwaterland.nl/kaartverkoop. Kosten € 5,00 voor leden Bibliotheek Waterland en € 7,50 voor niet-leden. De Bibliotheek is gevestigd in het Dorpshuis aan de Calkoenstraat 27 te Landsmeer.

Meer informatie over de concerten op www.zondagmiddagconcerten.nl.