MONNICKENDAM - Tieners die spugen in trapportalen, schelden en doodsverwensingen maken naar ouderen. In aanleunwoningen bij Swaensborch in Monnickendam krijgen bewoners er vaak mee te maken. "Ze gaan ook niet opzij en dat is nu echt een gevaar. Wij zijn daar nu klaar mee", laat de wooncommissie weten aan NH Nieuws.

Bewoners hebben al langer last van de jongeren. Een bewoner laat weten dat ze veel peuken en blikjes rondgooien. Dit gaat vier uur s'nachts door. Een ander laat weten dat hij door de jongeren gewaarschuwd werd toen hij ze aansprak op hun gedrag. "Je moet oppassen want je kan corona krijgen," werd er naar de bewoner geroepen. "Ze zouden mij in mijn gezicht spugen."

Bewoners en medewerkers willen niet met hun naam genoemd worden, omdat ze bang zijn voor represailles van de jongeren. Maar dat het de spuigaten uitloopt is wel duidelijk. "Ze hangen hier al heel lang rond. Toen ze een keet kregen, hoopten we dat ze weg zouden gaan." Dat is volgens de wooncommissie niet gebeurd.

Ook worden de jongeren brutaler: "er wordt naar bewoners geroepen dat ze kankerlijers zijn en dood moeten gaan," zegt de wooncommissie. De gemeente had volgens hen al lang moeten ingrijpen.

De gemeente heeft de jongeren in het oog en heeft lang geprobeerd om met de jongeren te praten. Maar nu is de maat vol; vier jongens zijn opgepakt, twee hebben een boete gekregen vanwege het niet naleven van de 1,5 m regel Ook met de ouders wordt snel contact opgenomen. Het zou gaan om een groep van ongeveer negen jongeren tussen de 14 en 18 jaar.