PURMEREND - De Nederlandse woningmarkt is volop in beweging en in Waterland is dat niet anders, ziet NVM-makelaar Jelle de Graas van Hoekstra en van Eck Makelaars Purmerend. In Waterland is de gemiddelde huizenprijs in het vierde kwartaal van 2020 gestegen naar 381.000 euro. Dit is 12,5% hoger dan een jaar eerder.

Historische stijging huizenprijzen
In Nederland werd in het vierde kwartaal van 2020 gemiddeld 365.000 euro betaald voor een woning. Landelijk is de prijsstijging van 11,6%. Niet eerder steeg de prijs zoveel in een jaar. Jelle de Graas ziet ook dat veel mensen een bod doen dat hoger ligt dan de vraagprijs: “In mijn werkgebied wordt maar liefst 56,6% van de woningen boven de vraagprijs verkocht.”

Minder keuze voor de woningzoeker
In het vierde kwartaal werden er 322 woningen aangeboden in Waterland. Jelle de Graas licht toe: “Het lage aanbod zorgt ervoor dat een woningzoeker in Waterland keuze heeft uit 2,1 woningen. In een evenwichtige woningmarkt ligt dit aantal tussen de 5 en 10 woningen.”De toenemende schaarste is terug te zien in de verkooptijd. In Waterland staat een huis gemiddeld 33 dagen te koop, het landelijk gemiddelde is 29 dagen. Op dit moment kent Nederland het laagste woningaanbod in 20 jaar.

De stad uit
Makelaar Jelle de Graas helpt niet alleen kopers en verkopers in Waterland, maar ook steeds meer woningzoekers naar een van de andere vestigingen in het land. Jelle de Graas vertelt: “We zien een duidelijke trend van verhuizingen vanuit de Randstad.” In 2020 zocht bijna 10% van de kopers uit de Randstad een woning in een andere provincie. In 2015 gold dit voor 5,5% van de kopers uit de Randstad. Het nieuwe huis buiten de Randstad is in 2020 gemiddeld 40 m2 groter dan de woning die achtergelaten wordt. De meest genoemde reden is dat men voor hetzelfde geld meer leefruimte krijgt.