WATERLAND - Vanaf 10 juni is in Waterlandsmuseum de Speeltoren de installatie "Gunstige Wind" te zien, een werk van zes kunstenaars van de Waterlandse Kunstkring: Anja Teunisse, Anneke Mulder, Ashti Schuit, Carolien Broersen, Marian van Ewijk en Philine van der Vegte.

Deze installatie gaat over de invloed van de veranderlijke wind tijdens de Slag op de Zuiderzee. We zien dansende zeilen voor een wandschildering van een woeste zee met een al even onstuimige lucht. Zo worden de dramatische gebeurtenissen van deze beroemde zeeslag opgeroepen. Het gaat over de kracht en schoonheid van wind en water. Het roept de vraag op wat de invloed is van zoiets banaals als het weer op het menselijk gedrag en daarmee op de loop van de geschiedenis.

Het werk is geïnspireerd op de Slag op de Zuiderzee, een historische gebeurtenis die in 1573 plaatsvond en dit jaar – 450 jaar later – in Monnickendam uitgebreid wordt herdacht en gevierd. De strijd ging tussen de vloot van de Hollandse Watergeuzen en een Spaansgezinde vloot. Doorslaggevend voor de overwinning van de Hollanders bleek wind uit de goede richting. De geuzen moesten nadat ze met hun zeilschepen aan lagerwal waren geraakt bij Nek aan de West-Friese kust vier dagen wachten op gunstiger wind, 'ghevoechlijcker wint' zoals we in historische documenten kunnen lezen.

Als je de tentoonstellingszaal binnenkomt, stap je midden in de slag en kun je tussen de bewegende zeilen door lopen. In de vaste opstelling van het museum zijn enkele waardevolle historische objecten te bewonderen die met de Slag om de Zuiderzee te maken hebben.

De tentoonstelling loopt t/m zondag 22 oktober in het Waterlandsmuseum de Speeltoren, Noordeinde 1, Monnickendam en is open van dinsdag t/m zondag van 11 tot 17 uur.

Waterlandsmuseum de Speeltoren maakt het culturele erfgoed uit het verleden en heden op toegankelijke en verrassende wijze zichtbaar door vaste presentaties en wisselende tentoonstellingen.

De Waterlandse Kunstkring is een kunstenaarscollectief dat in 1999 is opgericht. De aangesloten leden uit Waterland, Edam/ Volendam, Landsmeer en Purmerend hebben over het algemeen een professionele opleiding in de beeldende kunst genoten. Kenmerkend voor het werk van de leden is het creëren van eigentijdse kunst met een persoonlijk karakter.