WATERLAND - Afgelopen week is op internetplatform voordekunst.nl de crowdfundingsactie ‘Een rondje IJsselmeer’ van start gegaan. Doel is om via het platform € 10.000 op te halen voor de vormgeving, druk en distributie van het boek Een rondje IJsselmeer, waarin naast schitterende foto’s ook oude Zuiderzee legenden zullen verschijnen.

Afgelopen voorjaar trok Monnickendammer en freelance cameraman Edwin Donders (54) langs de IJsselmeeroevers op zoek naar mooie plaatjes. Donders: “Het idee voor dit project kwam tijdens de lockdown: het werk lag stil en ik moest opeens weer denken aan het plezier dat ik vroeger had als ik met mijn fotocamera op pad ging. Op zoek naar mooie zwart-wit composities.”

De reacties op zijn foto’s waren dusdanig positief dat al spoedig het idee rijpte om de foto’s te bundelen in een boek. In eerste instantie wilde Donders dat in eigen beheer doen, maar hij kwam er al snel achter dat, als je het kwalitatief goed wilt doen, daar gespecialiseerde vakkennis voor nodig is.

Hij schreef op hoop van zegen een drietal uitgevers aan die gespecialiseerd zijn in fotoboeken . Veel fiducie had hij er niet in, dus hij bleef zoeken naar mogelijkheden. Er kwam sneller dan verwacht een mail terug: Uitgeverij Komma had interesse. Deze uitgever is specialist in bijzondere boeken met een grote liefde voor kunst en fotografie.

Uitgeverij Komma en Edwin Donders besloten de samenwerking aan te gaan. Daarbij zorgt de uitgever voor de vormgeving, druk en distributie. Edwin Donders zorgt zelf voor de financiering hiervan. Daarop is hij de crowdfundingsactie gestart. Als de crowdfunding rond is komt het boek begin 2022 uit.

Belangstellenden en donateurs kunnen terecht op voordekunst.nl, zoekterm Een rondje IJsselmeer. Of typ direct: voordekunst.nl/projecten/12779-een-rondje-ijsselmeer.