LANDSMEER - Op 4 en 5 mei herdenken en vieren we 75 jaar vrijheid. Dit doen we, als gevolg van de coronacrisis, thuis. We roepen iedereen op vanuit huis mee te doen aan de herdenking en viering.


Op 4 mei vlag hele dag halfstok

Inwoners zijn dit jaar van harte uitgenodigd om op 4 mei de vlag de hele dag halfstok te hangen.

Virtueel bloemen leggen
De gebruikelijke herdenkingen in de Calkoenstraat en bij het vliegtuigmonument gaan niet door. Iedereen kan op een eigen moment bloemen leggen bij de monumenten. Uiteraard met inachtneming van alle coronamaatregelen. Vanaf 3 mei is het ook mogelijk virtueel bloemen te leggen bij de oorlogsmonumenten via de website van het Nationaal Comité 4 en 5 mei. (Zoek bij 'Oorlogsmonumenten' op Landsmeer).

4 mei: Thuis Taptoe blazen en Wilhelmus zingen
Het Nationaal Comité 4 en 5 mei nodigt bespelers van blaasinstrumenten uit om 's avonds tijdens de Nationale Herdenking het taptoesignaal vanuit huis mee te spelen. Om 19.58 uur en 30 seconden is dan niet alleen op de televisie maar ook in zoveel mogelijk huizen het taptoesignaal te horen. Kijk voor meer informatie inclusief bladmuziek op de website van het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Na de 2 minuten stilte om 20.00 uur roept het Comité u allemaal op om thuis het Wilhelmus mee te zingen.

4 mei herdenkingstoespraak burgemeester
Burgemeester Dennis Straat neemt de herdenkingstoespraak op. De video van deze toespraak verschijnt in de loop van 4 mei op de Lokale Omroep Landsmeer en op social media. Ook via deze website is de toespraak terug te vinden. Rond 18.00 uur wordt de toespraak ook gepubliceerd.

5 mei blijven we thuis
5 Mei vieren we thuis. De Bevrijdingsfestivals gaan niet door. Toch staan de Ambassadeurs van de Vrijheid dit jaar stil bij 75 jaar vrijheid. Online en via social media laten de ambassadeurs Roxeanne Hazes, Snelle, Lucas & Steve en Kris Kross Amsterdam op 5 mei van zich horen. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei hoopt dat heel Nederland zich hier online bij aansluit door via social media te laten weten hoe zij stilstaan bij 75 jaar vrijheid.

5 mei vlag in top
Op 5 mei zijn inwoners van harte uitgenodigd de vlag in top te hijsen tot zonsondergang.