MONNICKENDAM - Volgend jaar is het 450 jaar geleden dat de Slag op de Zuiderzee plaatsvond, een historische gebeurtenis in onze vaderlandse geschiedenis met een hoofdrol voor de regio Waterland. Dat mogen we niet ongemerkt voorbij laten gaan, vindt een aantal Waterlanders.


Op vrijdagavond 2 september organiseert een groep enthousiaste vrijwilligers een startbijeenkomst in de Grote Kerk van Monnickendam waar iedereen die geïnteresseerd is om mee te doen, welkom is en zich kan laten inspireren. Dan wordt ook een film worden vertoond van de festiviteiten in 1973, de laatste keer dat de zeeslag is herdacht en gevierd.

De Slag op de Zuiderzee was de strijd van de Geuzen tegen de Spaanse bezetter. Deze zeeslag was niet de enige strijd die de geuzen uitvochten met de Spanjaarden - een jaar eerder veroverde de watergeuzen Den Briel - maar volgens veel historici legde de Slag op de Zuiderzee de basis voor de onafhankelijkheid van de Nederlanden. Anders dan de verovering van Den Briel – die jaarlijks breed onder de aandacht wordt gebracht als ‘eerste stad in vrijheid’ – wordt de Slag op de Zuiderzee slechts eenmaal in de 50 jaar herdacht en gevierd. Juist daarom denkt een groep enthousiaste Waterlanders – die inmiddels een aantal maal bij elkaar is gekomen – dat we deze gebeurtenis niet ongemerkt voorbij mogen laten gaan.

Burgemeester Marian van der Weele is het roerend eens met deze Waterlanders en doet daarom een oproep: ”De slag op de Zuiderzee was een strijd om vrijheid. Vrijheid is vandaag de dag nog steeds een belangrijk onderwerp, waar nog steeds om wordt gestreden: om vrij te kunnen zijn van geloof, vrij te zijn om te zeggen wat je denkt en om vrij te zijn wie je wilt zijn. Om deze waarden op een sprekende manier uit te beelden zou fantastisch zijn, daarom roep ik iedereen op om op vrijdagavond 2 september naar de startbijeenkomst in de Grote Kerk van Monnickendam te komen om plannen, ideeën of concrete bijdragen te delen“.

Kom naar de startbijeenkomst:

Locatie: Grote Kerk te Monnickendam.
Aanvang: 20:00, inloop vanaf 19:30.
Kun je er die avond niet bij zijn maar wil je toch iets kwijt, mail dan naar slagopzuiderzee@gmail.com

. Ook is er een Facebookgroep aangemaakt genaamd: Slag op de Zuiderzee 2023