WATERLAND - Parkeerterreinen afgesloten en Marken niet bereikbaar voor gemotoriseerd verkeer. De veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland heeft op grond van de noodverordening de maatregelen voor Waterland in verband met de coronacrisis verlengd tot en met dinsdag 19 mei.


Dit betekent geen gemotoriseerd verkeer (met uitzondering van bestemmingsverkeer) toelaten op Marken. Ook de parkeerterreinen van Marken, Nes en bij het Hemmeland blijven afgesloten. De maatregelen blijven nodig omdat bij grote drukte het besmettingsgevaar, bij groepsvorming en het niet kunnen waarborgen van 1.5 meter afstand, te groot wordt. De parkeerterreinen liggen bij recreatieve bestemmingen (Marken en Hemmeland) en de maatregelen zijn conform de verlenging van de maatregelen bij recreatiegebied Het Twiske. In het afgelopen weekend zijn er ondanks de afsluitingen toch nog veel boetes uitgedeeld door de handhavers. Het ging om auto’s en motoren die geen bestemmingsverkeer waren en de afsluitingsborden hadden genegeerd.

Burgemeester Sicko Heldoorn: “Het is de afgelopen weken erg mooi lenteweer geweest en mede dankzij de afsluitingsmaatregelen is het redelijk rustig gebleven in onze gemeente. Bewoners maar ook toeristen en dagjesmensen nemen de coronamaatregelen over het algemeen serieus. Toch hebben onze handhavers nog flink wat auto’s en motoren die geen bestemmingsverkeer waren een bekeuring moeten geven, ook groepen fietsers en kitesurfers die hun auto’s fout parkeerden, gaven overlast. We hebben het verzoek gedaan om de maatregelen te verlengen omdat het besmettingsgevaar nog steeds onverminderd groot is. Ik roep iedereen op; blijf thuis en als je de deur uit moet, ga dan niet op drukke tijdstippen. Voorkom dat je drukte veroorzaakt door met veel op kleine wegen of plekken te zijn. Hou vol ook de komende tijd en ook al duurt het lang, hou vol en hou afstand.”

Parkeerplaatsen afgesloten
De gemeente sluit parkeerplaatsen af om de auto’s van dagjesmensen en recreanten te weren. De parkeerplaats van Marken, de parkeerplaats Nes (bij windmolens Marken) en het tussenliggende weggedeelte tussen deze twee parkeerplaatsen zijn afgesloten voor auto’s en motoren. De vier parkeerplaatsen van het recreatiegebied Hemmeland (Monnickendam) zijn ook afgesloten. Naast de verlenging van deze maatregelen, gaat de gemeente zelf het parkeren op de toegangswegen naar het Hemmeland verbieden. Deze nieuwe maatregelen duren ook tot en met 19 mei en zijn nodig omdat er veel klachten waren en ook zorg was over het parkeren op de toegangswegen naar het Hemmeland.

Afgesloten tot en met 19 mei
De maatregelen zijn van kracht tot en met dinsdag 19 mei. De maatregelen worden door middel van borden aangegeven en bij de parkeerterreinen door hekken en andere fysieke maatregelen. Er worden ook handhavers ingezet om alles in goede banen te leiden. De maatregelen gelden niet voor bestemmingsverkeer. Voor meer informatie en luchtfoto’s kijk op www.waterland.nl/corona.