ILPENDAM/AMSTERDAM - De heer L. (Lion) Tokkie (73) uit Ilpendam mag zichzelf sinds heden Ridder in de Orde van Oranje-Nassau noemen. Bij de herdenking van de Landelijke Nabestaandendag op 15 mei, werd hij verrast door locoburgemeester Astrid van de Weijenberg van gemeente Waterland met deze Koninklijke Onderscheiding. Dit gebeurde bij de door hem georganiseerde tentoonstelling: 'Tewerkgesteld in het Amsterdamse Bos. Joodse werkkampen in en rond Amsterdam 1941-1944’.


De heer Tokkie heeft zich bijzonder ingespannen om deze tentoonstelling te realiseren. De tentoonstelling werd vorig jaar door burgemeester Halsema in de Boswinkel in het Amsterdamse Bos geopend. Tijdens de Tweede Wereldoorlog waren in het Amsterdamse Bos speciale werkkampen waar jonge, vooral Joodse, mannen verplicht tewerkgesteld werden als voorportaal voor deportatie naar Auschwitz.

De heer Tokkie ontvangt dagelijks verzoeken om informatie van nabestaanden van Joden die in de oorlog zijn omgekomen in de Holocaust. Hij heeft door het hele land naam gemaakt door zijn intensieve en succesvolle onderzoeken. Zijn uitgebreide archief stelt hij belangeloos ter beschikking.

De heer Tokkie is gastspreker bij het ‘Landelijk Steunpunt Gastsprekers WO II tot Heden’. Dit steunpunt wil het bezoek van ooggetuigen van de oorlog aan scholen stimuleren. De gastsprekers vertellen op persoonlijke wijze over de Tweede Wereldoorlog of over recente conflicten en vredesmissies. De heer Tokkie vertelt zijn verhaal over zijn Joodse familie en vader in de Tweede Wereldoorlog meer dan 50 keer per jaar. Door deze vertellingen over de Jodenvervolging in de Tweede Wereldoorlog, levert hij een bijdrage aan de bewustwording van de Holocaust en aan het op de hoogte brengen van de hedendaagse jeugd over waar discriminatie en oorlog toe geleid hebben en nog steeds kan leiden.