AMSTERDAM/MONNICKENDAM - De heer Adrie Tekele Braat (66) uit Monnickendam heeft 24 maart 2022 uit handen van burgemeester Marian van der Weele van gemeente Waterland een Koninklijke onderscheiding ontvangen. Tijdens de start van de concertenreeks van de Dutch Swing College Band getiteld “Ministry of Jazz” werd hij in het Bimhuis in Amsterdam benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.


De heer Braat, gerespecteerde bassist, is vanaf 1988 lid van deze band en sinds 2020 belast met de dagelijkse leiding. Hij is dirigent van de repetities en concerten, arrangeert de muziek en regelt de binnen- en buitenlandse optredens en de muziekbibliotheek. Als initiatiefnemer, organisator en bandleider brengt hij zijn passie voor cultuur, mensen en muziek over op amateurmusici en een groot internationaal publiek van jong tot oud. Daarnaast gebruikt hij zijn kennis en persoonlijk netwerk al jaren belangeloos voor de ontwikkeling van muziekeducatie en de culturele uitwisseling tussen Nederland en Thailand.
De Dutch Swing College Band, opgericht op 5 mei 1945, is het langst bestaande jazzorkest ter wereld met een grote schare trouwe volgelingen in binnen- en buitenland.


In 1985 richtte de heer Braat de Biggles Bigband Amsterdam op. Hij was hiervan de eerste bandleider en sinds 2008 de vaste dirigent. In de loop der jaren wist hij een schare van meer dan 25 amateur- en professionele musici aan zich te binden.
Al in 1991 legde de heer Braat de basis voor een prachtige culturele uitwisseling met Thailand. Naast de optredens verzorgen de musici van de Biggles Big Band gratis muziekworkshops aan kinderen, jongeren en studenten bij muziekscholen, middelbare scholen en universiteiten door heel Thailand, maar met name in het armere noorden en oosten. Zijn inzet heeft er mede voor gezorgd dat de culturele uitwisseling tussen Nederland en Thailand sterk is bevorderd.