MONNICKENDAM - Gemeente Waterland heeft, in samenwerking met de eigenaren en de Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland, het Lake Land hotel in Monnickendam in gereedheid gebracht voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen. Er kunnen zo’n 140 vluchtelingen opgevangen worden in 70 tweepersoonskamers.


De afgelopen weken is er druk gewerkt om de locatie te verbouwen. Zo hebben de kamers een grote schoonmaak gekregen, is de ingang verplaatst en is er gewerkt aan de brandveiligheid van het gebouw. De grond rondom het hotel is geëgaliseerd en er is een pad aangelegd om het hotel te kunnen bereiken. Vanaf 5 juli worden de eerste Oekraïense vluchtelingen hier opgevangen.

Burgemeester Marian van der Weele: “Ik ben enorm trots op de gastvrije en solidaire wijze waarop de Oekraïense vluchtelingen tot nu toe in Waterland worden opgevangen. De situatie in Oekraïne is vreselijk en niemand weet hoelang deze oorlog nog duurt. Met deze opvanglocatie in het Lake Land kunnen wij nog eens 140 Oekraïense vluchtelingen een veilige plek bieden, waar zij rustig op adem kunnen komen na alles wat hen is overkomen.”

Overeenkomst gesloten

Vandaag sloot burgemeester Marian van der Weele met de eigenaar van het Lake Land hotel, Mart Leek, een overeenkomst voor twee jaar. Na deze periode wordt gekeken of verlenging mogelijk en nodig is. Om de vluchtelingen een veilig onderkomen te bieden is er dagelijks toezicht en begeleiding op het terrein aanwezig om de bewoners te helpen met vragen die zij kunnen hebben over scholing, werk en gezondheidszorg. Verder zijn maatschappelijke organisaties, zoals de Bolder, betrokken om de bewoners te helpen bij de dagelijkse gang van zaken en mogelijkheden in de gemeente.

Opvang in Waterland

Naast de opvang in het Lake Land hotel worden er ook 117 vluchtelingen opgevangen bij tientallen gastgezinnen en vanuit de gemeente op een drietal kleine locaties in Waterland. Voor een aantal van deze kleinschalige locaties geldt dat doorstroom op termijn gewenst is. Er wordt momenteel hard gewerkt aan de plaatsing van circa 80 woonunits op het handbalterrein van het sportpark in Monnickendam. De verwachting is nu dat deze aan het einde van dit jaar geplaatst kunnen worden, waarmee in totaal nog zo’n 140 Oekraïense vluchtelingen opgevangen kunnen worden.