MONNICKENDAM - Donderdagavond 18 februari was de laatste raadsvergadering voor (waarnemend) burgemeester Sicko Heldoorn, als voorzitter van de gemeenteraad van Waterland. Donderdag 11 maart wordt zijn opvolger Marian van de Weele geïnstalleerd.


De gemeenteraad stond uitgebreid stil bij dit afscheid. De burgemeester kreeg bloemen, een herinneringsboek van College en Raad met anekdotes, foto’s en wensen. Uit handen van de nestor van de raad, Yvonne Gras, kreeg hij zoals elke vertrekkende bestuurder een “rokertje”. Dit is een replica van het beeld “De palingroker” dat bij de haven in Monnickendam staat. Het beeld is gemaakt door de onlangs overleden beeldhouwer Rob Cerneus.

De burgemeester werd toegesproken door Yvonne Gras namens de gemeenteraad: “Je hebt het fantastisch gedaan. We willen je heel graag bedanken voor je enorme inzet voor onze mooie gemeente Waterland. Wat ik zeker weet is dat je ons niet snel zal vergeten. En mocht je van de zomer eens uit varen gaan dan weet je waar je welkom bent.”

Namens het College sprak wethouder Astrid van de Weijenberg, zij memoreerde dat het afgelopen jaar door de coronacrisis waarschijnlijk het zwaarste jaar van de Gemeente Waterland is geweest. Zij noemde Sicko Heldoorn een burgemeester in crisistijd. Astrid van de Weijenberg: “We bedanken je heel hartelijk voor de manier waarop je ons college en onze gemeente door de coronacrisis hebt geleid”.

De burgemeester bedankte tot slot de gemeenteraad voor het in hem gestelde vertrouwen en maakte van de gelegenheid gebruik om het rapport “Kan het anders? Aanzet voor cultuurverbetering in de gemeenteraad van Waterland” aan te bieden. Dit advies heeft Sicko Heldoorn op verzoek van de fractievoorzitters gemaakt.