MONNICKENDAM - De fractie van D66 draagt Hendrik Boland voor als nieuwe wethouder in de gemeente Waterland. Hij vervangt daarmee wethouder Marieke van Dijk die een klein jaar zitting heeft gehad in het college van burgemeester en wethouders. Van Dijk kreeg een betrekking aangeboden buiten het openbaar bestuur die ze niet aan zich voorbij kon laten gaan. Boland neemt de gehele portefeuille van zijn voorganger over, waaronder de belangrijke post van Financiën.


De 68-jarige Boland is geruime tijd wethouder geweest in zijn woonplaats Enkhuizen en heeft ervaring als “wethouder van buiten” in de Noord-Hollandse gemeenten Muiden en Gooise Meren. Naast Financiën heeft Boland ervaring met de onderdelen Sport, Economische Zaken en Toerisme en Havenbeleid. Als voormalig kapitein van een zeilend passagiersschip ligt zijn hart bij de scheepvaart en het erfgoed. In 2009 is hij koninklijk onderscheiden voor zijn inzet voor de totstandkoming van de bruine vloot in Nederland. “Water vormt de rode draad in mijn leven en dan is meebesturen in Waterland een droomkans.”, aldus Boland.

Fractievoorzitter Gerard Meij is opgetogen met de komst van de Enkhuizer: “Het vertrek van Marieke van Dijk kwam als een verrassing. We begrijpen haar stap volkomen maar we stonden wel voor de uitdaging om op korte termijn iemand te vinden met voldoende ervaring en kwaliteit. Ik kende Hendrik Boland en wist dat hij mogelijk beschikbaar was om de laatste maanden van deze bestuurstermijn voor ons in te vullen. Gelukkig was hij hiertoe bereid.“

Boland is de derde wethouder die D66 voor deze raadsperiode levert. Eerder stapte Bas ten Have op vanwege een hobbelige weg bij de totstandkoming van de begroting van vorig jaar. Meij: “In de korte periode dat Marieke wethouder Financiën was, heeft ze grote verbeterslagen doorgevoerd. Ze kreeg complimenten voor de duidelijke Voorjaarsnota en haar transparante wijze van besturen. We hebben Hendrik op het hart gebonden hiermee verder te gaan”.

De gemeenteraad moet de voordracht van Boland nog goedkeuren. Dat gebeurt in een speciaal voor dit doel te houden gemeenteraadsvergadering. Hij blijft wethouder van D66Waterland totdat er na de gemeenteraadsverkiezingen van 16 maart 2022 een nieuw college zal worden aangesteld.

Marieke van Dijk vertrekt per 1 september.