WATERLAND - Vanaf maandag 1 juni mogen, onder strikte voorwaarden, de terrassen weer open. De voorwaarden zijn bijvoorbeeld 1.5 meter afstand houden en vooraf reserveren door de klanten.


Veel Waterlandse horecaondernemers staan te popelen om weer open te gaan en de gemeente wil ze zoveel mogelijk ondersteunen, ook om hun werknemers en klanten tegemoet te komen.

De gemeente heeft alle horecaondernemers gevraagd met plannen te komen als ze hun terrassen tijdelijk (tot 1 november) willen uitbreiden. Die uitbreiding is nodig om hetzelfde aantal klanten te kunnen bedienen met inachtneming van de 1.5 metermaatregel. Horecagelegenheden die nu geen terras hebben, kunnen ook een tijdelijk terras aanvragen, mits fysiek mogelijk.

Een aantal ondernemers heeft hun plannen al ingeleverd, sommigen werken ook samen, zoals in de binnenstad van Monnickendam. De gemeente levert maatwerk bij de beoordeling van de plannen en bekijkt elke aanvraag apart. Er moet bijvoorbeeld voldoende ruimte zijn om de terrassen heen, zodat passanten er nog op veilige afstand langs kunnen en hulpdiensten moeten toestemming geven voor de uitbreiding van het terras. De horecaondernemer moet zelf met zijn buren overleggen over de tijdelijke uitbreidingsplannen en moet er ook zelf voor zorgen dat klanten en medewerkers 1,5 meter afstand houden. De openingstijden van de horeca blijven ongewijzigd.

Burgemeester Sicko Heldoorn: “ De horecaondernemers hebben twee maanden lang moeten sluiten en ook nu mogen ze binnen niet meer dan 30 gasten ontvangen. Het water staat velen van hen aan de lippen. De gemeente wil ze daarom helpen met waar mogelijk een tijdelijke uitbreiding van hun terras. We geven ondernemers tijdelijk meer ruimte en vragen aan de omwonenden om dat ook te doen. “

Als er overeenstemming is tussen ondernemer en gemeente over de tijdelijke uitbreiding dan wordt dit zo snel mogelijk via een gedoogbeschikking geregeld.

Om welke terrassen het gaat en waar ze komen wordt op de gemeentelijke website bekend gemaakt.