MONNICKENDAM - Commissaris van de Koning Arthur van Dijk heeft 13 november het Predicaat Koninklijk uitgereikt aan Hakvoort Shipyard in Monnickendam.


De onderscheiding betekent dat het 101-jarige familiebedrijf het Predicaat Koninklijk mag toevoegen aan de naam en de Koninklijke Kroon mag opnemen in het logo. Ook voor Monnickendam is het een primeur. De stad had nog geen koninklijk bedrijf in haar midden.

Botters en jachten

Het begon allemaal in 1919 toen Albert Hakvoort een werf en enkele percelen in Monnickendam kocht. Daar startte hij met de bouw van eenvoudige houten vissersschepen, botters.
Later ging het bedrijf over op de bouw van stalen casco's, viskotters van 20 tot 25 meter. Sinds de jaren 80 van de vorige eeuw richt de scheepsbouwer zich op jachtbouw. Hakvoort Shipyard ontwikkelt superjachten tot 65 meter die tot de beste van de wereld behoren. Hiermee won het bedrijf al acht internationale prijzen

Weinig fouten maken

“We zijn een platte organisatie. Hiërarchie kennen we hier niet. We maken allemaal weleens fouten. De kunst is er zo weinig mogelijk te maken.” Zo omschreef Klaas Hakvoort vorig jaar op Cruijffiaanse wijze het succes van de onderneming.
Samen met zijn broer Albert vormt hij de vierde generatie jachtbouwers van het familiebedrijf. Van Dijk: “Mooi is dat – de kracht van familiebedrijven. Ik merk het vaker tijdens mijn bezoeken in de provincie. Hakvoort is een gezond bedrijf met een goed fundament voor een gezonde toekomst. Het heeft aandacht voor duurzaam ondernemen en toont maatschappelijke betrokkenheid door sponsoring van lokale goede doelen.”

Predicaat Koninklijk

Het Predicaat Koninklijk is een onderscheiding voor verenigingen, stichtingen, instellingen of grote ondernemingen. Alleen de Koning kan het Predicaat toekennen. Het symboliseert het respect, de waardering en het vertrouwen van de Koning tegenover de ontvanger en wil niet zeggen dat het betrokken bedrijf leverancier is of een andere relatie heeft met het Koninklijk Huis.
“We zijn heel trots dat wij het Predicaat Koninklijk mogen voeren”, aldus de broers Klaas en Albert Hakvoort. “Het is een bekroning op het werk dat de huidige en vorige generaties met hun ondernemerschap en passie hebben opgebouwd. Bovendien een groot compliment voor al onze medewerkers en onderaannemers die zich in de jaren aan onze familiewerf verbonden hebben. Hun inzet en vakmanschap hebben dit succes mogelijk gemaakt.”