MONNICKENDAM - Sicko Heldoorn, waarnemend burgemeester in Waterland, richtte zich maandag met een tweede toespraak tot de inwoners van de gemeente.

Beste mensen,
In onze gemeente zijn inmiddels 12 besmettingen bekend. Het echte aantal ligt hoger. Inmiddels is een inwoner van onze gemeente overleden. Wij leven mee met de patiënten en hun families en de familie van de overleden inwoner. Ik wens hen veel sterkte.

Vorige week is er veel gebeurd. Maandag heeft onze regering laten weten dat we meer moeten doen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.
Evenementen en samenkomsten, een enkele uitzondering daargelaten, zijn verboden.

Winkels, markten, openbaar vervoer, vakantieparken, campings, parken en natuurgebieden worden gesloten als die niet of onvoldoende maatregelen nemen om 1,5 meter afstand tussen de aanwezige klanten, deelnemers of bezoekers te kunnen waarborgen.

Ondernemers, organisatoren, klanten en wandelaars lijken hun verantwoordelijkheid goed te nemen. Je merkt het om je heen: mensen halen soms de gekste capriolen uit om niet bij je in de buurt te komen. Je moet er soms om lachen, maar het is ook hartverwarmend.

Op de markt in Monnickendam was het zaterdag goed georganiseerd zodat mensen 1,5 meter afstand konden houden en daar werd ook goed op gelet. Hetzelfde geldt voor de supermarkten en winkels. Onze gemeentelijke handhavers waren op pad om vooral bij die locaties waar zorg over was, zoals de dijk bij Marken en het Hemmeland, een oogje in het zeil te houden.
Iedereen lijkt zich gelukkig bewust van het belang om de voorgeschreven maatregelen na te leven.
En dat is toch ook het minste wat we van elkaar kunnen vragen in de strijd tegen de verspreiding van dit virus.

Houdt afstand om te voorkomen dat je besmet raakt en nog belangrijker: voorkom dat je anderen besmet. Want voor jou kan corona een griepje zijn, maar anderen worden er heel erg ziek van, of erger nog, overlijden eraan. Zoveel ernstig zieken kan ons land niet aan.

De huisartsen in onze regio hebben de handen in één geslagen door op twee centrale punten in de regio huisartsenzorg aan patiënten met griepverschijnselen aan te bieden. Ook de ouderenzorg in onze regio heeft centrale locaties georganiseerd voor bewoners met griepverschijnselen.
Eerder waren de verpleeghuizen al gesloten voor bezoek. Heel verdrietig maar in het belang van de veiligheid van de bejaarde bewoners bittere noodzaak.

De scholen zijn gesloten, mensen werken thuis en proberen zoveel mogelijk thuis te blijven. Een zware opgave, waar mensen elkaar ook weer mee helpen. Er wordt creatief digitaal onderwijs gegeven en van alles gedaan om het voor mensen thuis nog leuk te maken. Artiesten wiens optredens in zalen zijn afgelast nemen hun optreden op en zenden het digitaal uit. Restaurants die gesloten zijn bezorgen maaltijden thuis

Ook zijn er in onze eigen gemeente geweldige initiatieven zoals in Broek in Waterland, waar centrale coördinatie is opgestart om er voor elkaar te zijn in deze “coronatijd”. Iedere straat kent een buurtcoördinator die de communicatie met de buurt verzorgt en hulpvragen coördineert. Naast het geven van informatie helpt men elkaar met gezelligheid, afleiding en hulp, zoals het doen van boodschappen.
Ook in Marken steunen de inwoners elkaar met “Marken voor haar Markers”. Fantastisch!

Het zijn zware tijden. Dit vraagt van iedereen forse aanpassingen in zijn dagelijks leven. Laten we oog houden voor elkaar. Alleen samen krijgen we corona onder controle.