WATERLAND - Het aantal coronabesmettingen en ziekenhuisopnames loopt in onze regio helaas op. Ook in onze gemeente blijft het aantal besmettingen de laatste weken almaar stijgen. Ziekenhuisopnames dreigen de reguliere zorg weer te verdringen.


Onze veiligheidsregio Zaanstreek-Waterlandregio is nu ook, zoals Amsterdam-Amstelland vorige week al, door de regering aangewezen als regio met een verhoogd risico. Er gelden nu extra maatregelen van de regering voor onze regio: vroegere sluitingstijden voor de horeca en meer terughoudendheid met bijeenkomsten van meer dan 50 personen.

De verwachting is helaas dat het aantal besmettingen en opnames blijft toenemen. Verdergaande maatregelen kunnen dan waarschijnlijk niet uitblijven.
Dit is verdrietig voor mensen die zelf, of in hun omgeving worden geconfronteerd met ziekte of overlijden. Maar het is ook verdrietig voor al die ondernemers, organisaties en inwoners die weer met beperkingen te maken krijgen.

Ik vind dat we ons in Waterland bijzonder hebben ingespannen om verspreiding van het virus te voorkomen. Ik ben onder de indruk van de wijze waarop de horeca in onze gemeente consequent de regels om besmetting te voorkomen naleeft.
Ook sportverenigingen, scholen, supermarkten, zorginstellingen en andere organisaties en inwoners spannen zich in om de regels na te leven.
Toch lijkt de naleving van de regels bij bezoekers en publiek te verslappen. Dat is gezien de lange tijd dat deze situatie al duurt begrijpelijk, maar kunnen we ons niet permitteren.

Daarom: blijf 1,5 meter afstand houden, binnen en buiten. Blijf handen wassen en ontsmetten en mijd drukte.
Jammer maar: geen knuffels en handen schudden en nog geen gezellige feestjes.

We moeten hier samen door heen. Met meer afstand zijn we dichter bij elkaar.