NOORD-HOLLAND - De provincie vergoedt voortaan minder landbouwschade die is aangericht door ganzen. Waar de provincie tot nog toe 95 procent van de schade vergoedt, is dat vanaf volgend jaar tachtig procent.

Het besluit is volgens de provincie genomen in overleg met boeren- en natuurorganisaties en de jagersvereniging. Door de schadevergoeding te beperken, komen er middelen vrij die de provincie gebruikt om de populatie ganzen te beheren.

Gedeputeerde Esther Rommel (Natuur, Flora en Fauna) zegt te begrijpen dat het voor veel boeren vervelend is dat de schadevergoeding met meer dan vijftien procent wordt verlaagd: "Maar we komen hen ook tegemoet door veel belemmeringen in het beheer weg te nemen. En met het geld dat we niet uitkeren, kunnen we veel doen om de sector te helpen verduurzamen.”

Volgens Rommel ligt de verantwoordelijkheid voor schadebestrijding deels bij de ondernemer: "Maar we willen het hen niet onnodig moeilijk maken om iets aan de oorzaak te doen. Daarom schrappen we administratieve last om schade te voorkomen en de populatie te beheren. En meldingen kunnen voortaan via een app gedaan worden."

Vraatschade
Agrariërs luidden eerder de noodklok over overlast door ganzen. Omdat de ganzenpopulatie extreem groot is, loopt de vraatschade aan gewassen en grasland volgens hen totaal uit de hand. "De ganzenoverlast neemt exponentieel toe", stelde een Waardse groenteteler in 2019.

"Wij hebben jaarlijks zo'n 100.000 euro aan vraatschade", rekende ijsbergsla- en koolteler Niels Zuurbier uit Heerhugowaard destijds voor. "En nog eens zo'n bedrag aan maatregelen en apparatuur om de dieren te verjagen." De ganzen vinden de slaplantjes en kroppen heerlijk. "Maar een aangevreten krop kan je niet meer verkopen", vertelt ook hij in 2019 aan NH Nieuws.